Aberratie
Optisch verschijnsel waarbij lichtstralen na breking in een lens, lenzenstelsel of spiegel niet samenvallen in een brandpunt, waardoor een wat onscherpe afbeelding ontstaat; afwijking van de ideale beeldvorming door een lens; brekingsafwijking. bvb Zichtbaar in Progressieve glazen.
Accomodatie
Accommodatie is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op de gewenste afstand scherp te zien. Voorwerpen op verschillende afstanden van een lens zullen aan de andere kant van die lens ook op verschillende afstanden een scherp beeld geven. Aangezien de afstand van de ooglens tot netvlies in het oog niet veranderen kan, is het noodzakelijk dat kan worden scherpgesteld door de lenssterkte aan te passen.
Additie (afkorting ADD of Add)
De additie is niet meer dan het verschil tussen je nabijsterkte en vertesterkte en is meestal voor beide ogen hetzelfde. Additie komt meestal voor bij ouderdomsverziendheid.
Ambiopie
Zicht van de beide ogen
Amblyopie
Verminderd gezichtsvermogen zonder zichtbare beschadiging van het oog en optisch niet te verbeteren.
Anisometropie
verschil in refractie tussen beide ogen
Aphaak of Afaak
Oog zonder kristallens
As
De waarde van de as is belangrijk voor de keuze van een glas. Samen met de waarde van de as wordt de waarde van de cilinder op het voorschrift vermeld. De waarde van de as geeft aan in welke richting de glazen in het montuur moeten worden gemonteerd, dus waar de dikkere en dunnere delen moeten komen. Deze waarde bevindt zich tussen 0 en 180 graden en wordt niet voorafgegaan door een min- of een plusteken. Deze waarde wordt u doorgegeven door een oogarts of opticien. Op het brilvoorschrift kunt u de waarde herkennen aan de letter “A”. Meestal staat deze waarde op de derde plaats links op het brilvoorschrift. De waarde hoeft alleen te worden opgegeven als u ook over een cilinderwaarde beschikt. De waarde van de as wordt altijd aangegeven in graden (°). Deze waarde kan niet lager zijn dan 0 en niet hoger dan 180. Er zijn altijd twee waarden, één voor het linker- en één voor het rechteroog.
Aspherisch
Niet Spherisch
Astigmatisme
Astigmatisme is een oogaandoening die tot een bepaalde optische afwijking in het menselijk oog leidt. Als een lensoppervlak niet in alle richtingen dezelfde kromming heeft, worden niet alle stralen in hetzelfde punt gefocusseerd. Dat leidt tot een onscherp beeld. Bij een normaal oog heeft het hoornvlies in elke richting dezelfde kromming. Soms treedt er echter een afwijking van het optisch mechanisme van het oog op waarbij deze vorm niet perfect is. Hierdoor verschilt de scherpstelling in een bepaalde asrichting van een andere. De meest voorkomende vorm is corneaal astigmatisme. In dit geval zal het buitenste hoornvlies niet mooi rond maar eerder ovaal zijn. Vanzelfsprekend produceert een ovale lens geen zuiver beeld en dus zal het beeld in een asrichting mooi op het netvlies vallen maar in de andere asrichting er net voor of achter. Het is moeilijk om zelf vast te stellen of men astigmatisch is of niet. Men kan op een vel papier een kruis tekenen, en vervolgens bij verschillende standen van het kruis kijken of men beide lijnen nog tegelijk scherp kan zien. Lukt dat niet, dan is er waarschijnlijk sprake van astigmatisme. Er zijn diverse oplossingen om astigmatisme te verhelpen. Contactlenzen of brillenglazen met een cilindercomponent (een torisch oppervlak) zijn hier enkele voorbeelden van. Het is mogelijk om de vorm van het hoornvlies aan te passen door middel van refractiechirurgie met behulp van een laser.
Bifocaal
Bril of brillenglas met twee sterkten (bi = twee, focaal komt van focus = brandpunt). Het brillenglas heeft twee brandpunten, waardoor men zowel dichtbij als veraf (scherp) kan zien. Met een bifocale bril kun je zowel ver als dichtbij zien, maar er is geen sprake van een vloeiende overgang. Bifocale brillen zijn te herkennen aan een duidelijk lijn in het glas.
Binoculair zicht
Zicht waarbij de netvliesbeelden van beide ogen fuseren tot één enkel beeld
BST
Business Steering Team of bestuursteam: het management team van De Ceunynck
Cataract
Cataract of grijze staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen wordt de ooglens geheel ondoorzichtig, waardoor blindheid van het oog optreedt.
Cilinder (afkorting Cyl of C)
De cilinder wordt uitgedrukt in dioptrie. De cilinder corrigeert astigmatisme. De cilinder hoeft niet altijd vermeld te worden, alleen in geval van een vervorming van het hoornvlies. Wanneer een cilinder vermeld wordt, moet de as altijd worden aangegeven. De waarde van de cilinder staat op het voorschrift meestal op de tweede plaats links en kan zowel door een min- als een plusteken worden voorafgegaan.
Coating
antireflectielaag, laag die ervoor zorgt dat er geen storende 'refecties' in het glas zichtbaar zijn, ook voor de drager zelf.
Consignatie
Men spreekt over consignatie wanneer een leverancier/distributeur een overeenkomst aangaat met een kleinhandelaar waarin hij goederen levert die pas moeten worden betaald wanneer de handelaar deze ook daadwerkelijk verkoopt.
Cornea
Hoornvlies
DC
De Ceunynck
Dioptrie (afkorting Dpt of DPT)
De dioptrie is een meeteenheid om de sterkte van de glazen aan te geven waarmee het convergentiepunt van het beeld op het netvlies wordt teruggebracht. De dioptrie is gelijk aan de brandpuntsafstand gemeten in meter. De brandpuntsafstand is de afstand die nodig is om een voorwerp scherp te zien. Zo zal bijvoorbeeld iemand die bijziend is met een dioptrie -1 zonder bril voorwerpen die zich binnen een afstand van 1 meter bevinden scherp kunnen zien. Voorwerpen die verder verwijderd zijn, zijn onscherp. Hij heeft glazen nodig met een dioptrie -1 om scherp te zien. Iemand die bijziend is met een dioptrie van -2 kan voorwerpen scherp zien tot een afstand van 50 centimeter. Hij heeft glazen nodig met een dioptrie van -2 (brandpuntsafstand = 0,5 m. Dioptrie = omgekeerde van de brandpuntsafstand = 1 gedeeld door 0,5 m = 2). Omgekeerd zal iemand die verziend is en glazen nodig heeft met een dioptrie van +1 voorwerpen die verder verwijderd zijn dan een afstand van 1 meter scherp kunnen zien, maar zijn voorwerpen die zich dichterbij bevinden onscherp. Iemand die verziend is met een dioptrie van +2 kan voorwerpen die verder verwijderd zijn dan 50 centimeter scherp zien, maar voorwerpen dichterbij niet.
ECP
Eye Care Professional (= de optiekzaak)
Emmetroop
We spreken hiervan als het oog zorgt voor een normaal gezichtsvermogen d.w.z. de lichtstralen die het oog binnenvallen worden zo omgebogen dat ze een scherp beeld op het netvlies projecteren.
Focometer
Instrument/toestel om de sterkte van brillenglazen te meten
HardLite
Harde laag die ter bescherming tegen krassen op een glas wordt aangebracht
Hoornvlies
Het hoornvlies, ook wel cornea, is het buitenste gedeelte van het oog. Het hoornvlies bestaat zelf uit verschillende lagen, die allemaal doorzichtig zijn, zodat er lichtstralen doorheen kunnen vallen.
Hypermetroop
Wanneer men verziend (hypermetroop) is en dus wel op grotere afstand scherp kan zien maar niet dichtbij, probeert het oog de lens zo sterk mogelijk samen te trekken. Hierdoor moet de musculus ciliaris voortdurend gespannen zijn, vooral wanneer men langdurig scherp wil stellen op voorwerpen dichtbij. Vooral ’s avonds kost dit veel moeite. Dit kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Een door de opticien aangemeten bril of contactlenzen kunnen deze problemen verhelpen.
Iris
Gekleurde deel van het oog
Liquidatie
=> intern proces - fabrikant beslist om na x-maanden montuur niet meer op te nemen in de collectie - DC beslist om montuur niet meer te bestellen, omdat: * er nog veel stock van dat model is * het model niet zo succesvol blijkt te zijn * er mogelijk een issue is met een bepaald model (vaak breuk) ==> Liquidatie is dus een manier van algemeen Stockbeheer
LW
LensWare
Multifocaal
Progressief
Myoop
Bijziendheid. Een fout in de lichtrefractie in het oog door een extra lang oog. Hierdoor wordt het optisch beeld van veraf, voor het netvlies gefocusseerd en ontstaat een onscherp beeld. Van dichtbij wordt het beeld wel scherp afgebeeld vandaar de term. Bril of contactlenzen met een negatieve sterkte kan deze oogafwijking compenseren. Ontstaat meestal vanaf 8 tot 12 jaar en in de tienerjaren wordt het geleidelijk meer naar mate het oog groeit en de ooglengte toeneemt.Het brandpunt binnen het oog zal dan zich verder voor het netvlies gaan verplaatsen in de volwassenheid stabiliseert zich dit.
Netvlies
Het netvlies (retina) bekleedt de binnenkant van het oog. Het bestaat uit verschillende zenuwcellen, de kegeltjes en de staafjes, die het beeld dat door het oog wordt gevormd omvormen tot een zenuwimpuls.
Nidek slijpautomaten
De Ceunynck is exclusief verdeler voor NIDEK slijpautomaten in België. Ons sales team informeert u graag over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties nidek. Met natuurlijk een passend advies voor uw specifieke wensen. Installatie en onderhoud worden door ons team van ervaren technici in eigen beheer uitgevoerd. De medewerkers van customer service zorgen dat u ook telefonisch direct uw vragen voor service en advies kunt stellen en indien noodzakelijk, periodiek onderhoud of reparatie wordt gecoordineerd.
Nox
Onze partner voor nachtleveringen aan onze klanten
Ontspiegeling
Bijna alle glazen worden tegenwoordig standaard ontspiegeld. Hierdoor vermijd je spiegeling op je glazen, waardoor je niet alleen een scherper zicht hebt, maar je bril er ook beter uitziet.
Ooglens
De ooglens in het oog zorgt ervoor dat u zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien. Het scherp zien op verschillende afstanden kan omdat de lens soepel is. Dit wordt "accommodatie" genoemd en is te vergelijken met de autofocus van een camera.
Optiek of Optica
optiek = optica = gezichtskunde, de leer van het zien en van het licht.
Presbyoop
Vanaf een leeftijd van circa 45 jaar neemt de stijfheid van de ooglens toe, waardoor accommoderen merkbaar moeilijker gaat, waardoor vooral lezen moeilijker wordt. Men krijgt de neiging het papier verder van zich af te houden. („Mijn armen worden te kort” is een bekende omschrijving hiervan.) Dit verschijnsel van verminderd accommodatievermogen heet oudziendheid, ouderdomsverziendheid of presbyopie en kan gecorrigeerd worden met een leesbril of een multifocale bril.
Prisma
Prisma’s worden in de brillenfabricage gebruikt om een afwijking in de convergentie van ogen (forie) te corrigeren die eventueel dubbel zien kan veroorzaken
Progressief of Multifocaal
Progressieve brillen worden ook wel multifocale brillen genoemd. Met een multifocale bril kan je zowel nabij als ver goed zien. Multifocale brillen worden gekenmerkt door de vloeiende overgang van de tussenscherpten.
Pupilsafstand of PD
De pupilafstand (PD) is de afstand tussen de pupillen, gemeten in millimeter (mm). Zowel de totale afstand als de individuele waarde per oog kan worden weergeven (bijv. 65 mm of R32,5 mm L32,5 mm (32,5 mm + 32,5 mm = 65 mm) Deze afstand is belangrijk om uw bril te vervaardigen, dit om om uw glazen te kunnen centreren. Voorbeeld PD 30/34, dan betekent dit een afstand van 30 mm voor het rechteroog en van 34 mm voor het linkeroog (in dat geval bedraagt de totale pupilafstand dus 64 mm).
Segment
Term voor het nabijzichtgedeelte van een dubbelzichtglas bvb C28PE
Sfeer of Spheer
Met sferische eigenschappen De krommingen van bvb een brillenglas zijn symmetrisch Afkorting Sph of S
Trade
Het programma dat we gebruiken mbt monturen
Transpositie
Rekenmethode waarbij een optische astigmatische correctie van één hoofdas naar een andere omgerekend wordt
Trifocaal
Brillenglas met 3 gezichtszones (ver, tussenafstand en dicht)
Unifocaal glas/bril
Een unifocaal glas is een glas waar je ofwel nabij ofwel ver goed mee kan zien. Een unifocale bril is een bril waar je ofwel nabij ofwel ver goed mee kan zien.
Vertex
Afstand tussen cornea (hoornvlies) en brilglas
Verziend
Wanneer men verziend (hypermetroop) is en dus wel op grotere afstand scherp kan zien maar niet dichtbij, probeert het oog de lens zo sterk mogelijk samen te trekken. Hierdoor moet de musculus ciliaris voortdurend gespannen zijn, vooral wanneer men langdurig scherp wil stellen op voorwerpen dichtbij. Vooral ’s avonds kost dit veel moeite. Dit kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Een door de opticien aangemeten bril of contactlenzen kunnen deze problemen verhelpen.